De vooruitzichten van offshore wind energie

 
 
2021 was het jaar dat energie meer dan ooit bovenaan de nationale en internationale agenda kwam te staan, helaas niet altijd in positieve zin.

Maar of het nu gaat om de torenhoge prijzen, de aankondiging van een tweede Belgische offshore wind zone of het nucleaire debat, de energietransitie beheerst ons dagelijks leven.

Bij North Sea Wind kijken we vooral naar de uitdaging en de opportuniteit om concreet bij te dragen aan meer groene energie en stabielere prijzen door het maximum te halen uit onze windparken op zee.

De prijs van wind fluctueert niet door vraag en aanbod op de internationale markten zoals de gasprijzen. Het is dan ook een uitstekende zaak dat de federale regering recent de dappere beslissing nam voor de ontwikkeling van de Prinses Elisabeth zone, een tweede offshore wind zone voor de Belgische kust met een capaciteit tot 3,5 gigawatt. Wij kijken uit naar de concrete invulling van de veilingvoorwaarden en naar de plaats die burgerparticipatie daarin zou kunnen krijgen.

De kans is ook groot dat de nieuwe windparken met weinig tot geen subsidies zullen kunnen gebouwd worden. Eenmaal operationeel zal offshore wind 30% van onze nationale elektriciteitsvraag kunnen beantwoorden aan steeds aantrekkelijkere prijzen. Dankzij de technologie van de toekomst, maar ook dankzij de lessen en de investeringen van het verleden.

Over die toekomst geven we graag een voorsmaakje in de infographic. In deze editie spitsen we ons toe op de trends in offshore wind. De najaarseditie zal inzoemen op het belang van de afstemming van hernieuwbare energieproductie met energieopslag en energieverbruik.

TERUG